Sosyal Medya

Dünya

UNICEF: Nijerya’da 800 bin çocuk evlerini terk etti

UNICEF, Nijerya'da güvenlik güçleriyle Boko Haram arasındaki çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan çocukların sayısının 800 bine ulaştığını açıkladı.



BirleÅŸmiÅŸ Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 276 kız öÄŸrencinin geçen yıl Chibok'taki okullarından Boko Haram militanları tarafından kaçırılmasının yıl dönümünde "Kaybolan Çocukluklar" raporunu yayımladı. 

Raporda, Boko Haram'ın kitlesel ÅŸiddet eylemlerine baÅŸladığı 2009 yılından bu yana, bölgeden kaçan 1,5 milyon Nijeryalı arasında 800 bin çocuk bulunduÄŸu belirtildi. 

UNICEF, raporda evlerini terk etmek zorunda kalanlardan 1,2 milyonunun ülke içinde diÄŸer bölgelere, 200 bininin de komÅŸu ülkelere sığındığını kaydetti. 

Åžiddet olaylarında 15 bin kiÅŸinin yaÅŸamını yitirdiÄŸine iÅŸaret edilen raporda, "Sadece geçen yıl 7 bin 300 kiÅŸi öldü. Boko Haram militanların yıl başından bu yana düzenlediÄŸi saldırılarda ölenlerin sayısı ise bini geçti" ifadeleri kullanıldı. 

Raporda geçen yıl ülkedeki 300 okula saldırı düzenlendiÄŸi, 196 öÄŸretmenle 314 öÄŸrencinin öldürüldüÄŸü vurgulandı. 

"Çocuklar birçok ÅŸiddet eylemine maruz kalıyor"

Çocukların militanlar için kolay hedef olduÄŸuna dikkat çekilen raporda, "Çocuklar, ne yazık ki cinsel tacizden cinayete, birçok ÅŸiddet eylemine maruz kalıyor. Genç kızlar, militanlarla evlenmeye zorlanıyor ve tecavüze uÄŸruyor" deÄŸerlendirmesi yapıldı. 

UNICEF'in Batı ve Orta Afrika Direktörü Manuel Fontaine de konuya iliÅŸkin ÅŸunları kaydetti:

"Chibok'ta 200'den fazla kız öÄŸrencinin kaçırılması, Nijerya ve bölgede yaÅŸanan trajedilerin sadece biri. Nijerya'da çok sayıda kız ve erkek çocuk kayıp. Bu çocuklar, ya kaçırıldılar ya silahlı gruplar tarafından asker olarak kullanılıyorlar ya da saldırıya uÄŸradılar. Çocukluklarını yaÅŸayamadılar." 

Adı yerel Hausa dilinde "Batılı tarzda eÄŸitim yasaktır" anlamına gelen Boko Haram, yaklaşık 160 milyon nüfusuyla Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya'nın kuzeyinde 2002 yılında kuruldu. Örgütün, liderleri Muhammed Yusuf'un 2009'da gözaltındayken ölmesinin ardından baÅŸlattığı kitlesel ÅŸiddet eylemlerinde binlerce kiÅŸi yaÅŸamını yitirdi, binlercesi de yerlerinden oldu. 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.